OMRÅDET

VISSTE DU ATT UNDER DEN STORA OFREDEN BRÄNDE RYSSARNA NER JAKOBSTAD.

ETT BOENDE MED MERVÄRDEN

På bästa centrumläge, vid torget och gågatan, erbjuder vi detta unika boende i charmig småstadsidyll. Bottenvikens pärla ger dig inte bara god service och ett kulturellt utbud utan också närheten till havet och naturen i en rofylld miljö. Staden med sin unika kultur och arkitektoniska miljö ger ditt boende en extra dimension. Ett strövtåg i Runebergparken eller i stadsdelen Skatan och Skolparken som avslutas med en Café Latte på en uteservering är rogivande för både kropp och själ – Allt endast ett stenkast från ditt boende.

TORGET

Alla torg har utöver att de är en naturlig handels- och mötesplats något intressant att berätta, så också vårt torg. Kanske kommer du att från din terrass, med en välsmakande dryck i handen att blicka ut över torget mot rådhuset eller esplanaden och njuta av kvällssolen i goda vänners lag.

HISTORIA

Jakobstad har historiskt varit en betydande skeppsbyggar- och sjöfartsstad. Stadens grundades år 1652 av Ebba Brahe, änka till Jakob De la Gardie (därav namnet Jakobstad). Ebba Brahe en mycket företagsam kvinna, brukspatron, entreprenör, hovdam och grevinna, men kanske främst känd för att hon och Gustav II Adolf var förälskade och ville gifta sig. Ebba Brahe födde 14 barn och hon var bl.a. känd för sitt intresse för blommor och trädgård. Om nationalskalden Ludvig Runeberg har gjort avtryck i stadens kulturhistoria så är det kanske inte långsökt att tänka sig att Ebba Brahes intresse kan återfinnas i botaniska trädgården Skolparken och i 1700-tals nyttoträdgården Aspgrens trädgård vid Rosenlunds prästgård – Historiens vingslag går inte att ta miste på.

Se karta från Jakobstad 1782